De laatste tijd kom ik in mijn praktijk veel mensen tegen met een hele strenge, straffende interne stem. Ken je dat? Dat je tegen jezelf dingen zegt als:
“Kom op nou met die luie reet, je bent een watje als je dat niet doet, sjezus wat dom, jij kunt ook helemaal niets, er valt ook niet van jou te houden, etc.”
Heel veel mensen hebben die interne stemmen.
Het idee is dan dat je jezelf daarmee motiveert of aan de gang houdt. En het gaat vaak nog een stap verder. Namelijk, het idee dat als je niet zo boos en streng bent naar jezelf, je helemaal niet meer van de bank komt en niet meer de dingen doet die je wilt of moet doen.
Dit durf ik te betwijfelen.
Als een klein kindje leert lopen gaat dat niet meteen goed. Stel dat we bij elke val zouden zeggen: nou, kom op nou met die luie reet van je, wat ben jij dom dat je dit niet kunt. Als je echt wilt lopen dat sta je op en dan loop je. Volgens mij wil je het helemaal niet. Als je zo doorgaat leer je het nooit. Denk je echt dat dit kindje daar eerder of beter van gaat lopen? Of zou het alleen maar langer duren? Zou er angst bij komen, en misschien wel eenzaamheid?
Zelfs een hondje dat iets moet leren doet het beter op beloning dan op straf. Bij belonen weet het hondje dat wat hij heeft gedaan goed is. Bij straffen weet hij alleen maar wat niet goed is, maar niet hoe het wel moet. Bovendien wordt het hondje bang van je als je alleen maar of veel of hard straft.
Nog niet overtuigd? Wat zou je aan je beste vriend of beste vriendin adviseren als die in jouw situatie zit? Zou je dan ook zulke harde, straffende woorden gebruiken?
Waarom zou je dat wel bij jezelf doen?
Het helpt niet om dingen sneller of beter op te pakken. Het helpt niet om een taak leuker te vinden. Het helpt niet om blij met jezelf te zijn. Het helpt niet.
Wat wel helpt is:
- Jezelf belonen als het wel lukt, je begonnen bent of klaar is. Tussentijdse beloningen werken heel goed.
- Kijken naar wat er al wel goed gaat in plaats van wat er (nog) niet goed gaat. Dat geeft een positief gevoel waardoor je sneller moeilijke dingen gaat aanpakken.
- Effectieve dingen doen die je helpen. Zoals hulp vragen, taken onderverdelen, stoppen als het lekker gaat zodat je morgen zin hebt om weer verder te gaan. Of de Japanse techniek waarbij je met jezelf afspreek dat je er een kwartier serieus mee bezig gaat, los van hoe ver je komt. Dan ben je in ieder geval van het uitstellen af.
- Je bent dus effectiever als je je goed voelt over jezelf. Niet als je jezelf gestraft hebt.
Ondertussen ben ik bezig met het ontwikkelen van de Online Training voor mensen die het moeilijk vinden om met een trauma behandeling te beginnen. Dit zijn de onderwerpen die aan bod komen:
- Omgaan met emoties
- Omgaan met jezelf
- Omgaan met anderen
- Omgaan met moeilijke situaties
- Omgaan met de toekomst
Als jij een idee hebt waarvan jij vindt dat het aan bod zou moeten komen, of waarvan jij vindt dat dit elders niet goed opgepakt wordt, laat me dat dan weten! Op deze manier wordt de cursus relevant en interessant. Je kunt gewoon een reply geven op deze e-mail. Ik hoor het graag van je.
Gratis Op de Rit Sessies.
Elke maand geef ik twee gratis Op de Rit Sessies weg aan iemand met een trauma in hun achtergrond. Dit kan online of in de praktijk in Amsterdam. In die sessie:
- Gaan we niet over het trauma praten
- Gaan we kijken of er trauma speelt
- Gaan we kijken wat er eventueel aan gedaan kan worden
- Geef ik je 5 belangrijke tips mee (o.a. met audio) die jij kunt gebruiken in het omgaan met hevige emoties.
Deze maand zijn er nog 2 plekken. Meld je snel aan door een bericht te sturen. Ik hoor graag van je en reageer altijd.
0 Reacties